- Βαν Γκογκ, Βίνσεν
- (Vincent Van Gogh, Γκρόοτ Τσούντερτ, Βραβάντη 1853 – Οβέρ-σιρ-Ουάζ 1890). Ολλανδός ζωγράφος. Σε ηλικία δεκαέξι ετών εργάστηκε στα καταστήματα της Χάγης και του Λονδίνου της εμπορικής εταιρείας έργων τέχνης Γκουπίλ και άρχισε να ζωγραφίζει, εμπνεόμενος κυρίως από τον Μιλέ. Μια κρίση μυστικισμού τον ώθησε να σπουδάσει δυο χρόνια θεολογία στο Άμστερνταμ και να αναλάβει θρησκευτικο-κοινωνική αποστολή στην περιοχή των ανθρακωρυχείων του Μπορινάζ (1876-81). Συνεχίζοντας εκεί τη ζωγραφική του, εκφράζει τη ζωή των εργατών με σκοτεινές και παχιές μάζες χρώματος, περικλεισμένες σε έντονα περιγράμματα.
Το 1886 ο αδελφός του τον προσκαλεί στο Παρίσι. Σε αυτό το αποφασιστικό για την καλλιτεχνική του εξέλιξη ταξίδι, γνωρίζει τον ιμπρεσιονισμό και η φιλία του με τον Μπερνάρ και τον Πολ Γκογκέν ωριμάζει την προσωπικότητά του. Μελετά με πάθος την ιαπωνική χαρακτική, η παλέτα του γίνεται πιο ανοιχτή και στους πίνακές του αρχίζουν να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά ηλιακά κίτρινα. Από το 1888 κατοικεί στην Αρλ και συνεχίζει μόνος τους πειραματισμούς του. Το χρώμα του γίνεται τώρα παράφορο, απελευθερώνεται από τους περιορισμούς του περιγράμματος και εκφράζει το εσωτερικό του άγχος, που στο τέλος του ίδιου χρόνου τον οδηγεί στην τρέλα. Στο ψυχιατρείο ζωγραφίζει πίνακες σχεδόν εφιαλτικούς, ώσπου καταλήγει στην αυτοκτονία. Από τα έργα του, οι Πατατοφάγοι και ο Υφαντής ανήκουν στην πρώτη περίοδο της τέχνης του, η Προσωπογραφία του Μπάρμπα Τανγκί και η Φυλακή στην παρισινή περίοδο, η Αρλεζιάνα και ο Ταχυδρόμος Ρολέν στην εποχή της Αρλ και η Προσωπογραφία του γιατρού Γκασέ στους τελευταίους λίγους μήνες της ζωής του.
Το «Καλοκαίρι» του Βαν Γκόγεν· τα θέματα των έργων του είναι τα αιώνια ολλανδικά θέματα: τα ήρεμα νερά, οι σιωπηλές διώρυγες, τα μελαγχολικά κωδωνοστάσια, οι ιδιόρρυθμες παραλίες και οι απλοϊκοί κάτοικοι της πατρίδας του.
«Άποψη του Ντόρντρεχτ», ένας χαρακτηριστικός πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου Βαν Γκόγεν.
Προσωπογραφία του χρωματέμπορου Τανγκί (1887), έργο του Βαν Γκογκ, από την περίοδο διαμονής του στο Παρίσι (Μουσείο Ροντέν, Παρίσι).
Άποψη του πίνακα «Η εκκλησία της Οβέρ-σιρ-Ουάζ» (1890), έργο του Ολλανδού ζωγράφου Βίνσεν βαν Γκογκ (Μουσείο του Λούβρου, Παρίσι).
Η περίφημη αυτοπροσωπογραφία του Βίνσεν Βαν Γκογκ.
«Η κυρία Ρολέν», προσωπογραφία του ζωγράφου Βαν Γκογκ, που εικονίζει τη σύζυγο του ταχυδρόμου της Αρλ.
Dictionary of Greek. 2013.